Het probleem is dat er geen link is die alle soorten en families van killies beslaat.
Ik ga mijn best eens doen om kort samen te vatten in welke grote groepen je killis kan indelen en waar je goede info over iedere groep vindt.
Ik begin met het hoofdonderscheid seizoensvis - geen seizoensvis.
Dit wil (in essentie ) zeggen dat de eerste groep slechts een 8-9 maanden leeft en dan sterft. Dit houdt in dat ze vreselijk snel groeien, zich voortplanten door eieren in een zachte bodem af te zetten en sterven. Deze eieren dien je dan afhankelijk van de soort enkele weken tot enkele maanden vochtig (uitgeknepen turf) te bewaren. Als je na deze periode water op deze turf giet, komen de visjes tevoorschijn.
Veel gehouden seizoensvissen zijn Notobranchius-soorten (Oost-Afrika) en Cynolebias, Austrolebias, Nematolebias,...-soorten uit Zuid-Amerika.
In al deze families zitten heel makkelijke en heel moeilijke vissen.
Let erop, je moet deze vissen wel nakweken anders zit je na een dik half jaar zonder vissen!
Goede sites (in allerlei talen

):
http://users.pandora.be/marc.bellemans/index.htm (voor nothobranchius)
http://thearkfoundation.org/SAA/public/care/index.html (voor de Z-Amerikaanse soorten)
Dan de niet seizoensvissen: deze vissen worden een jaar of drie (ook niet vreselijk oud dus) Ook hier weer heel makkelijk te houden en te kweken visjes en erg moeilijke.
Je hebt de soorten uit gematigde streken (Europa en N-Amerika) zoals Aphanius (Europa, Midden-Oosten) die in zeer zout water leven (zouter dan de zee soms), de Fundulussoorten uit Noord-Amerika. Hier vind je moeilijk informatie over en het zijn ook niet de vissen die ik je aanraad als beginner
De bekendste soorten zijn de WEst-Afrikaanse Aphyosemions en Epiplatyssoorten.
http://www.killifish.f9.co.uk/Killifish ... /Index.htm dit is een zeer goede site voor de west-afrikaanse soorten, maar bevat heel veel informatie waardoor het misschien moeilijk is het bos nog door de bomen te zien.
Dan heb je ook nog de Zuid-Amerikaanse tegenhangers van de aphyosemions; de rivulus-soorten. Dit is een grote groep, maar toch bestaat er geen specifieke site over.
Een goede site, vooral de 'link'-pagina gaat je van pas komen is:
http://users.pandora.be/killivissen/start.htm
Ik weet niet hoe je aan je killis wil komen? Een aantal soorten (niet veel!) zijn via de handel te krijgen. Als je een speciale soort wil hebben, zou je best naar een veiling van een killiclub gaan. In België is dit in Broechem op de eerste zondag van juli, in Nederland is dit op het einde van de zomer als ik me niet vergis. Moest je hierin geïnteresseerd zijn, kan ik je de details altijd geven.
Succes, ik hoop dat ik je wat info heb gegeven om je op weg te helpen. Stel gerust vragen, want ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is goed advies over killis te vinden op het web.