Aquariaforum.be • Toon onderwerp - Skimmer

Inloggen/Registreren

Zoeken Help

Skimmer

Hier kan je terecht met algemene vragen omtrent uw vijver.
Bookmark and Share

Skimmer

Berichtdoor Diesel » zo feb 27, 2005 8:01 pm

Omdat het wat stil is rond het vijvergebeuren nu,wil ik een artikeltje plaatsen,wat een skimmer is en waar het voor dient. Het vijverseizoen begint er aan te komen,en aangezien dit ook een grote hobby van mij is wil ik hier ook mensen over inlichten.

De skimmer(oppervlakte afzuiging)

De skimmer is eigenlijk een uitvinding van de koi wereld. deze wereld loopt voor op het gewone vijvergebeuren aangezien er hier zeer veel geld op in gaat en er daarom ook duurdere dingen worden aangeschaft.

Dit wil niet zeggen dat mensen die een gewone natuurvijver hebben deze dingen niet kunnen gebruiken.

Wat is het eigenlijk?:
een skimmer is een oppervlakte afzuiging die ervoor zorgt dat het oppervlakte mooi zuiver is en de troep ervan af gaat. Het werkt in 2 verschillende manieren. Je hebt de makkelijke variant ,wat als het ware gewoon een soort van drijvend driehoekje is met een net er aan . Je sluit hier een pomp op aan en via een spoei buis die aan het begin van de driehoek zit(het brede gedeelte) zorgt ie dat het water van de vijver door de driehoek stroomt en zo in een net. Het zuivere water kan dan weer verder,maar het vuil blijft in het net zitten.
Dit is een makkelijk systeem wat niet al te duur is de skimmer kost bijna niets ,en een 2e hands pomp is meestal wel te vinden voor een paar centen.

Dan heb je nog een ander systeem wat iets moeilijker is. deze skimmer wordt op de filter en pomp aangesloten,en steekt net iets onder het wateroppervlak,het werkt zeg maar hetzelfde als je je wastafel vol laat lopen met water en er dan de plug uit haalt. Aleen zit deze skimmer dan niet zo diep. Door de kracht die het uitoefend gaat al het vuil natuurlijk mee. alleen in plaats van in een netje komt het in je filter terecht,zodat je deze na een tijd zuiver moet maken. dit systeem wordt meestal bij de koi vijvers toegepast.

Mede doordat de meester koi vijvers wat meer techniek hebben dan de normaale vijvers ,wordt dit systeem toegepast.

beide skim systeemen zijn zeer handig als in de zomer bv bleosem of andere dingen in de vijver komen,je houd op deze manier het oppervlak mooie zuiver ,en zorgt ervoor dat er niet veel vuil op de bodem terecht komt,wat natuurlijk weer ten goede komt voor de algengroei,en zuiverheid van de vijver. Plus het werkt wat handiger en vlugger dan het netje ,waar je toch lang mee bezig kunt zijn om de boel zuiver te houden :wink:
Avatar gebruiker
Diesel
Hardened
 
Berichten: 1709
Geregistreerd: di dec 28, 2004 10:42 pm
Woonplaats: Helmond Nederland

Keer terug naar Vijver algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast