Inloggen/Registreren

Zoeken Help

Overschakeling profito naar aquabemesting

Hier kunnen jullie ervaringen neerpennen over bepaalde technieken en voeding voor een mooie plantengroei.
Bookmark and Share

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Wikkes » za mei 09, 2015 8:31 pm

Geeft je enkel co2 en de plantenvoeding van aquabemesting?
Veel te weinig dan, je hebt geen zicht om je macroelementen, enkel je micro's

Je moet eerst en vooral je nitraat en fosfaat stabiel en goed krijgen, ongeveer 1 mg fosfaat en 16mg nitraat. als dat OK is, dan kan je beginnen met je plantenvoeding.

Maar meestal vertellen ze zo'n dingen niet en wordt gewoon plantenvoeding gekocht, deze is enkel van nut als uw planten genoeg nitraat en fosfaat en co2 binnen krijgen.

Makroelementen bezetten 90% van uw behoefte van uw planten, je micro's enkel 10%
Daarnaast moet je op een normaal belicht bak 3-6ml per week per 100L gebruiken.
Je hebt veel te weinig planten voor meer dan 3ml/100L te gebruiken.
Ook kan je dit best dagelijks 1/7de toevoegen zodat je planten een continu dezelfde voeding hebben, ipv ineens veel te veel en dan een paar dagen niks meer. Wij eten ook liever elke dag 3x ipv maandag ons volproppen en dan tot zondag geen eten meer in de frigo :-)
Avatar gebruiker
Wikkes
Hardened
 
Berichten: 2113
Geregistreerd: di dec 04, 2012 9:06 pm
Aquarium type: 600L + garnalenstelling + 140L
Woonplaats: Meerhout

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Mattiv » za mei 09, 2015 11:28 pm

Idd ik geef enkel co2 en plantenvoeding .
Dus eerst de fosfaat en nitraat goed krijgen ok Hoe begin ik daar aan want zoals je ziet zaten deze waarden bij de laatste meting veel te hoog , zal morgen deze nog eens meten heb ook een nieuwe bodem gekocht denk deze er ook in te doen of gaat dit niet nodig zijn ?
De plantenvoeding geef ik dagelijks nu 4ml per dag dus zeker te veel dan heb dit maar blijven opvoeren voor de wortelgroei tegen te gaan boven het substraat .

Alvast bedankt voor de hulp :-)
Mattiv
Regular
 
Berichten: 176
Geregistreerd: vr nov 28, 2014 4:25 pm
Aquarium type: juwel rio
Woonplaats: Rotselaar

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Mattiv » zo mei 10, 2015 10:37 am

Is dit dan volgens de redfield ratio ? want die 16:1 heb al eens tegen gekomen bij het lezen :-)
Mattiv
Regular
 
Berichten: 176
Geregistreerd: vr nov 28, 2014 4:25 pm
Aquarium type: juwel rio
Woonplaats: Rotselaar

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Mattiv » zo mei 10, 2015 11:12 am

Mijn NO3 zit op 40mg/l
en men PO4 op <0.02mg/l
Dus heb ik met een redfield calculator 3000.00
Mattiv
Regular
 
Berichten: 176
Geregistreerd: vr nov 28, 2014 4:25 pm
Aquarium type: juwel rio
Woonplaats: Rotselaar

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Wikkes » zo mei 10, 2015 3:00 pm

uwe no3 is veels te hoog, rare waarden, zoiets kan normaal alleen bij slechte verversing of overbevolking.

dringend 50% wisselen.

je moet je no3 en po4 meten na een waterwissel en dan no3 of po4 bijdoseren tot de waarde die je verlangt.

4ml per dag is 28ml per week??? ik geef voor mijne 600L 20ml per week :-)

het is inderdaad allemaal niet makkelijk maar als je zomaar doseerd zonder te weten waarmee je bezig bent, doe je meer kapot dan goed in je bak.
Avatar gebruiker
Wikkes
Hardened
 
Berichten: 2113
Geregistreerd: di dec 04, 2012 9:06 pm
Aquarium type: 600L + garnalenstelling + 140L
Woonplaats: Meerhout

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Mattiv » ma mei 11, 2015 1:04 am

wel ik weet dat men no3 veel te hoog is weet niet door wat het komt het is zelfs hiervoor tot op 80 mg/l geweest dan heb ik in men filter iets bijgestoken om nitraat te verminderen en dat heeft geholpen overbevolking kan niet want heb men maanvissen weggegeven aan iemand van op het forum omdat ze te klein zaten (ben ik ook door u te weten gekomen ;-)) en nu zit er 1 gup en 2 slakkeneters in , dit al voor een 2 tal maanden tot ik de waterwaarden en men planten in orde krijg maar het lijkt niet te lukken mijn n03 gaat steeds omhoog en ververs elke week 30% van men water met een mengeling van 20% kraanwater en 80% regenwater .

Weet echt niet door wat het komt dat de waarde altijd zo omhoog gaan maar ik zie wel veel vuil tussen het filterhuis en het glas steken dus denk dat ik de bodem eruit moet halen en mss ook de binnenfilter of ben ik daarin fout ? Dat de nitraat waarde daardoor kan omhoog gaan door vuil dat er tussen blijft steken en ik niet weg krijg ?
Mattiv
Regular
 
Berichten: 176
Geregistreerd: vr nov 28, 2014 4:25 pm
Aquarium type: juwel rio
Woonplaats: Rotselaar

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Marnick » ma mei 11, 2015 11:40 am

Gebruik je ook 80% regenwater in de bak die het wel goed doet? Misschien je regenwater eens testen op nitriet (NO2). Hoe vang je het water op? Dakgoot? Vogelpoep bevat ammoniak. Ammoniak wordt omgezet in nitriet en nitriet in nitraat.
Wat je KH betreft: die maansteen bevat kalk. Vandaar wellicht dat je je CO2 geregeld moet bijstellen.
Marnick
Newbie
 
Berichten: 68
Geregistreerd: vr feb 08, 2013 2:02 pm
Woonplaats: Oostende
Aquarium type: zoetwater

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Mattiv » ma mei 11, 2015 2:56 pm

ja die maansteen dacht ik er ook uit te laten want heb er eens azijn over gegoten en dat bruiste redelijk .
In men andere bak gebruik ik ook 80% regenwater ja . En ja via de dakgoot en dan regenput .
Mattiv
Regular
 
Berichten: 176
Geregistreerd: vr nov 28, 2014 4:25 pm
Aquarium type: juwel rio
Woonplaats: Rotselaar

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Mattiv » ma mei 11, 2015 3:04 pm

En zou het ook kunnen dat de nitraat zo hoog komt door de smurrie dat tussen de binnenfilter en glas zit waar ik niet kan kuisen ?
Zal proberen een foto te nemen is me nog maar recent opgevallen .

Verkleinde Afbeelding
Verkleinde afbeelding. Klik om te vergroten.
Mattiv
Regular
 
Berichten: 176
Geregistreerd: vr nov 28, 2014 4:25 pm
Aquarium type: juwel rio
Woonplaats: Rotselaar

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Mattiv » ma mei 11, 2015 5:13 pm

Men regenwater getest en
Po4 =0.2 mg/l
No3 =1 mg/l
No2 =<0.01 mg/l
Nh4 =1mg/l
Mattiv
Regular
 
Berichten: 176
Geregistreerd: vr nov 28, 2014 4:25 pm
Aquarium type: juwel rio
Woonplaats: Rotselaar

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Marnick » di mei 12, 2015 9:13 am

Voor zo ver ik kan zien is die smurrie niet aan het rotten. Maar van voedingsbodems ken ik niet veel. Bij planten die zich voornamelijk via de wortel voeden duw ik capsules in het grind.

Als je 1 mg/l NH4+/NH3 in je regenwater hebt, dan heb je vlak na een verversing van 30% vermoedelijk minstens 0,2 mg/l in je aquariumwater. Heb je dat al eens getest? Een waarde van 0,2 is niet alleen op het randje voor je vissen, het zet ook je bacteriën aan het werk, met nitraat als eindproduct. Misschien kun je bij een volgende waterwissel eens osmose gebruiken ipv van regenwater en zien wat dat geeft.
Marnick
Newbie
 
Berichten: 68
Geregistreerd: vr feb 08, 2013 2:02 pm
Woonplaats: Oostende
Aquarium type: zoetwater

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Mattiv » di mei 12, 2015 10:05 am

Wat is uw gedacht over de smurrie Wikkes ?
Mattiv
Regular
 
Berichten: 176
Geregistreerd: vr nov 28, 2014 4:25 pm
Aquarium type: juwel rio
Woonplaats: Rotselaar

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Wikkes » di mei 12, 2015 3:18 pm

als er nh3-nh4 in je regenwater zit is er serieus iets mis, dit kan helemaal niet, ook no3 kan normaal niet.

Hoe kom je aan regenwater?uit een put is niet goed, er komen giftige stoffen af, je moet regenwater in een ton of emmer opvangen.

De smurrie is een heel onduidelijke foto, ik kan er nisk van maken.

als je nh3 hebt, wordt dat no2(wat dodelijk is in kleine hoeveelheden) en dat word no3.

Die smurrie kan wel je po4 beinvloeden, maar anders normaal niet veel.

Ik zou de maansteen eruit doen, en gewoon kraanwater gebruiken ipv regenwater, want ik ben van mening dat kraanwater gezonder is dan je putwater.

Test je kraanwater eens?
Avatar gebruiker
Wikkes
Hardened
 
Berichten: 2113
Geregistreerd: di dec 04, 2012 9:06 pm
Aquarium type: 600L + garnalenstelling + 140L
Woonplaats: Meerhout

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor ben79 » di mei 12, 2015 4:22 pm

ook ik ben afgestapt van water uit een oude regenput omdat er nitraat en soms nitriet inzat.. resten van vroeger denk ik..
maar ik ben ook meer en meer aan het afstappen van puur regenwater ifv het ontbreken van mineralen.. :?
Avatar gebruiker
ben79
Hardened
 
Berichten: 620
Geregistreerd: di feb 04, 2014 1:22 pm
Aquarium type: l nrs aquaria
Woonplaats: 2340

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Wikkes » di mei 12, 2015 4:29 pm

Ik gebruik osmose en kraanwtaer.
Voor de ZA bak 50/50 en voor de garnalenbakkenkraanwater en enkele bakken aangelengd osmose
Avatar gebruiker
Wikkes
Hardened
 
Berichten: 2113
Geregistreerd: di dec 04, 2012 9:06 pm
Aquarium type: 600L + garnalenstelling + 140L
Woonplaats: Meerhout

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Mattiv » do mei 14, 2015 9:06 am

Haha Men vriendin zal lachen nog visbak spul erbij ;-) .

Kan osmose van regenwater of best niet want begrijp dat je met redelijk wat afvalwater zit ?
Mattiv
Regular
 
Berichten: 176
Geregistreerd: vr nov 28, 2014 4:25 pm
Aquarium type: juwel rio
Woonplaats: Rotselaar

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Wikkes » do mei 14, 2015 9:24 am

dat afvalwater neem ik erbij, eventueel uw afvalwater van osmose naar uw regenput laten gaan?

osmose water zelf maken kost nog altijd een pak minder dan in de winkel kopen.

Osmoseapparaatje kost een 50€ maar dan komt er verzending bij.
indien je via ebay goed zoekt zelfs een pak minder.
ik heb de mijne van hier http://www.ebay.com/itm/121523264490
35€+15€ verzending, superapparaat voor dat geld, na een jaar nog steeds goede waarden die eruit komen.
hun filters zijn ook goedkoper.
Avatar gebruiker
Wikkes
Hardened
 
Berichten: 2113
Geregistreerd: di dec 04, 2012 9:06 pm
Aquarium type: 600L + garnalenstelling + 140L
Woonplaats: Meerhout

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Marnick » do mei 14, 2015 1:33 pm

Putwater filteren door middel van een osmose apparaat lijkt mij niet evident. Tenzij je al een aansluiting hebt in de kelder. Anders komen er ook nog graaf- en verbouwingswerken aan te pas. Hoe tof zal je vriendin dat vinden? :wink:

Als je persé regenwater wil gebruiken en geen leidingwater wil "verspillen", dan zal je een regenton op de afvoer van je dakgoot moeten aansluiten. Kies er dan wel een waarvan je de toevoer kan afsluiten tijdens een droge periode. Pas nadat de eerste buien de troep van je dak en uit je dakgoot hebben gespoeld, zet je de toevoer terug open. Zo doe ik het inmiddels al enkele maanden en dat gaat prima. Ik woon nochtans in het stadscentrum, met druk verkeer, ook veel bussen en vrachtwagens en... meeuwen, heel veel meeuwen :evil: . Vóór je het water in je aquarium kapt natuurlijk eerst 48u filteren over actieve kool. Zelf maak ik daar 72u van, vanwege de stadsomgeving.
Marnick
Newbie
 
Berichten: 68
Geregistreerd: vr feb 08, 2013 2:02 pm
Woonplaats: Oostende
Aquarium type: zoetwater

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Mattiv » do mei 14, 2015 2:17 pm

Wel men pomp voor regenwater staat in de berging achter de garage en men kweekbakken in de garage dus daar kan ik wel makkelijk aan men regenwater aan voor het osmose apparaat aan te sluiten .
Mattiv
Regular
 
Berichten: 176
Geregistreerd: vr nov 28, 2014 4:25 pm
Aquarium type: juwel rio
Woonplaats: Rotselaar

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Wikkes » do mei 14, 2015 8:14 pm

osmose apparaat haalt de nh3 en no2 niet uit je water. dus heeft weinig zin, enige nut is dat je minder water verspilt en dat je filter wat langer meegaat.
Avatar gebruiker
Wikkes
Hardened
 
Berichten: 2113
Geregistreerd: di dec 04, 2012 9:06 pm
Aquarium type: 600L + garnalenstelling + 140L
Woonplaats: Meerhout

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Mattiv » vr mei 22, 2015 11:11 pm

heb toch de stop gemaakt van de bodem eruit te halen en eens grondig kuis te houden .
Zeer vuil onderin maar zeer vuil , had de bodem redelijk dik liggen en denk dat ik niet diep genoeg kon stofzuigen ;-)
De binnen filter kwam zelf al los dus heb ik die er ook maar uit gelaten en er een eheim op gezet moet net eens langere darmen halen .
Heb de bodem een 20 tal keren gespoeld tot het water helder bleef .
Hopelijk overleven men planten het want ze zien er nu maar wat flets uit .
Heb zelfs nog wat HC gevonden onder men anubis , hopelijk groeit die mooi uit nu .
Binnenkort volgen foto's

Heb nog geen stenen en dergelijk in de bak gestoken eerst zien hoe men planten het doen .
Ik ben benieuwd
Mattiv
Regular
 
Berichten: 176
Geregistreerd: vr nov 28, 2014 4:25 pm
Aquarium type: juwel rio
Woonplaats: Rotselaar

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Mattiv » di jun 09, 2015 9:00 am

Heb deze gevonden leek me interessant iemand ervaring mee dat deze correct werkt zou makkelijk zijn :-)

http://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=& ... 9771,d.d24
Mattiv
Regular
 
Berichten: 176
Geregistreerd: vr nov 28, 2014 4:25 pm
Aquarium type: juwel rio
Woonplaats: Rotselaar

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Matt1118 » di jun 09, 2015 6:49 pm

Je kan die berekeningen zelf maken op de site van aquarium bemesting
(het is dan wel volgens EI methode maar die kan je delen... ) Je kan dan alle benodigdheden direct in de winkelmand plaatsen...

Ik gebruikte vroeger een website daarvoor, die is blijkbaar off line (of ik vind hem niet direct tussen mijn bookmarks).
Deze stond er wel nog tussen
http://aquazone.leeuwen.nu/calc.html

Als je met filterzand werkt kan er trouwens zo goed als geen vuil in je bodem (het blijft dan allemaal bovenop het zand liggen. Dit kan je wekelijks gemakkelijk verwijderen ;-) )

Greetz
Avatar gebruiker
Matt1118
Moderator
 
Berichten: 2556
Geregistreerd: wo sep 04, 2013 9:20 pm
Aquarium type: 80x45x45 scape
Woonplaats: Lochristi

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Mattiv » di jun 09, 2015 8:37 pm

bedoel je filterzand als bodem gebruiken dan ?
Mattiv
Regular
 
Berichten: 176
Geregistreerd: vr nov 28, 2014 4:25 pm
Aquarium type: juwel rio
Woonplaats: Rotselaar

Re: Overschakeling profito naar aquabemesting

Berichtdoor Matt1118 » di jun 09, 2015 10:04 pm

Dat bedoel ik inderdaad.

Dat zand wordt gebruikt in zwembad filters. Is goedkoper dan "aquarium grind/ zand" en is veel beter van kwaliteit.
Je moet het ook niet spoelen, dus het bespaart nog werk ook :D

Greetz
Avatar gebruiker
Matt1118
Moderator
 
Berichten: 2556
Geregistreerd: wo sep 04, 2013 9:20 pm
Aquarium type: 80x45x45 scape
Woonplaats: Lochristi

VorigeVolgende

Keer terug naar Plantenvoeding

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten