Inloggen/Registreren

Zoeken Help

Nieuwe CO2 installatie

Hier kunnen jullie ervaringen neerpennen over bepaalde technieken en voeding voor een mooie plantengroei.
Bookmark and Share

Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor pietergoris » di dec 30, 2014 4:35 pm

Hoi iedereen,


Vandaag een nieuwe CO2 installatie ontvangen met de pakjesdienst. Ik had deze besteld omdat ik problemen heb met plantengroei. Het is een JBL M602 geworden met navulbare 500gr CO2 fles.
Gisteren alle reeds rotte plantjes verwijderd. Degene die het slecht deden heb ik eruit gehaald, de rotte blaadjes verwijderd en goed nagekeken of alle sponsjes goed verwijderd waren. Hier en daar heb ik toch wat te snel gehandeld denk ik toen ik ze de eerste maal plantte. Heb de plantjes meer gedeeld zodat alles ook wat meer uit elkaar staat.

Momenteel zit alles dus in mijn nieuwe Juwel Lido 120 met standaard BioFlow 3 filter.
In de filter steken enkel grove en fijne blauwe spons. Groene spons en filter watten. Ook iets om silicaat uit het water te verwijderen daar die extreem hoog uit mijn leidingwater komt.
De Juwel Phorax die er eerder inzat heb ik verwijderd op aanraden van forumleden.

De JBL diffuser hangt nu in de stromingscyclus van de filter. Waar de filter zijn invoer heeft, net daarvoor hangt hij.
Er zat een verlengstuk in de doos voor de diffuser, dat heb ik er maar tussen gestoken. Geen idee wat de voor of nadelen zijn.

Ik zit zoals in de handleiding omschreven momenteel in de bellenteller op 15 bellen per minuut. In de diffuser zelf blijven ze nog heel lang 'kleven' en komen ze er onregelmatig samengevoegd uit. Volgens de handleiding is dit de eerste 24-48uren normaal.

Heeft het nu eigenlijk nog zin dat ik de Easy-life easy carbo blijf toevoegen? Misschien wel gezien het de CO2 vraag van planten verlaagt?

Mijn KH is 5 net gemeten voor installatie CO2.
Mijn PH zat op ongeveer 7.5

Verder voeg ik nu volgens een schema Easy-life Profito, Nitro en Fosfo toe.

Vanavond mijn water opnieuw eens uitvoerig testen en dan de nodige aanpassingen doen.

Zou ik een stromingspomp moeten toevoegen om de CO2 tegoei te laten verspreiden? Want veel stroming heb je van die BioFlow 3 niet vind ik. De uitstraalpijp staat momenteel lichtjes op het wateroppervlak zodat er een constante rimpelvorming in het oppervlak zit.

Klopt het trouwens dat je een luchtpompje met bruissteen moet vermijden daar het de CO2 in het water doet dalen?

Verder lijkt het mij goed dat ik een timerklok aan het magneetventiel hang zodat de installatie 's nachts geen CO2 afgeeft?
Hoeveel uren licht kan ik best aanhouden nu? 8u per dag of is meer beter?
En CO2 een uurtje aan laten slaan voor het licht aangaat?

Momenteel heb ik 2x24 watt Juwel T5 steken. 1 daylight en 1 colour.


Veel vragen en twijfels dus nog. Ik veronderstel dat mijn watertest vanavond meer uitsluitsel gaat geven.
Tips of opmerkingen zijn altijd welkom!
pietergoris
Regular
 
Berichten: 159
Geregistreerd: do sep 04, 2014 10:35 pm
Aquarium type: Juwel Rio 240 met JBL CristalProfi e1901
Woonplaats: Alken

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor Matt1118 » di dec 30, 2014 5:20 pm

JBL diffuser in stroming, check :-) De bellen zouden naar het einde toe toch opgelost moeten zijn. Als je die kan verlengen doen.

Heb je een co2 continue test?
Je kan elke dag gerust 5-10 bellen stijgen. Tot je 20-25mg/l co2 bereikt.

easy life carbo kan je blijven doseren. Als je het hebt staan kan je het evengoed op gebruiken, als je veel traaggroeiers hebt is het ook goed tegen algen.

KH 5° is ideaal :-)

profito, nitro en fosfo is goed.
Nu je extra co2 bemest zal je waarschijnlijk meer profito moeten doseren. Ik had hier 6x de aanbevolen hoeveelheid!

Stromingspomp kan zeker helpen.
Zorg dat je alle planten lichtjes ziet bewegen. Is dit niet het geval zal een stromingspomp een goede investering zijn.

Luchtpomp zeker vermijden, dat is dweilen met de kraan open.
Enkel in noodgevallen, maar dan zet je best ook de co2 uit en verminder je de belichting.

Tijdschakelijk is zeker aangeraden, 's nachts heb je geen nood aan extra co2!
een uur voor de lichten aan gaan (CO2 aan) en uur voor de lichten uit gaan (CO2 uit)

Als ik het goed voor heb draaide de bak al?
8uren zal dan zeker niet overdreven zijn. Als je toch algen ziet kan je drijfplanten gebruiken of toch de duur inkorten.
Zit je met reflectors?

Greetz
Avatar gebruiker
Matt1118
Moderator
 
Berichten: 2556
Geregistreerd: wo sep 04, 2013 9:20 pm
Aquarium type: 80x45x45 scape
Woonplaats: Lochristi

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor pietergoris » di dec 30, 2014 6:56 pm

Dus als ik het goed begrijp Matt, is het niet de bedoeling dat er bovenaan bellen uit de diffuser komen? Ze moeten opgelost zijn alvorens ze boven zijn? Dat lijkt in dat geval wel aardig te lukken.
Heel af en toe komen er boven paar bellen eruit.

De bak draaide ongeveer 1.5 week nu. Zonder vis uiteraard. Af en toe doe ik er een klein beetje visvoer in om te bevuilen. Had dat hier ergens gelezen.

Verder zit ik op 8u licht per dag zonder reflectoren. 2x24watt T5.
Kan ik bv. ook 12u licht geven als ik genoeg CO2 toevoeg en genoeg voedingsstoffen toevoeg. Want 8u licht in de bak vind ik zo weinig. Je wil per slot van rekening genieten van je onderwaterwereld :).
pietergoris
Regular
 
Berichten: 159
Geregistreerd: do sep 04, 2014 10:35 pm
Aquarium type: Juwel Rio 240 met JBL CristalProfi e1901
Woonplaats: Alken

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor pietergoris » di dec 30, 2014 6:57 pm

Ik heb een JBL continu test maar die staat momenteel nog altijd op donkerblauw. Hoewel ik al enkele uren 15 bellen per minuut toevoeg.
pietergoris
Regular
 
Berichten: 159
Geregistreerd: do sep 04, 2014 10:35 pm
Aquarium type: Juwel Rio 240 met JBL CristalProfi e1901
Woonplaats: Alken

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor Matt1118 » di dec 30, 2014 7:38 pm

pietergoris schreef:Dus als ik het goed begrijp Matt, is het niet de bedoeling dat er bovenaan bellen uit de diffuser komen? Ze moeten opgelost zijn alvorens ze boven zijn? Dat lijkt in dat geval wel aardig te lukken.
Heel af en toe komen er boven paar bellen eruit.


Dat is inderdaad de bedoeling

De bak draaide ongeveer 1.5 week nu. Zonder vis uiteraard. Af en toe doe ik er een klein beetje visvoer in om te bevuilen. Had dat hier ergens gelezen.


Is goed op die manier

Verder zit ik op 8u licht per dag zonder reflectoren. 2x24watt T5.
Kan ik bv. ook 12u licht geven als ik genoeg CO2 toevoeg en genoeg voedingsstoffen toevoeg. Want 8u licht in de bak vind ik zo weinig. Je wil per slot van rekening genieten van je onderwaterwereld :).


Geduld is een mooie deugd hé.
Ik begin een nieuwe bak altijd met 6uur licht per dag.
Elke week schroef ik dat 30minuten omhoog. Als ik algen of problemen krijg dan daal ik terug 30minuten en probeer het probleem op te lossen. Daarna pas zal ik terug proberen verlengen.

Hoe meer/langer verlichting hoe sneller alles gaat en hoe groter de vraag achter voedingstoffen.
Als alles goed blijft gaan kan je volgende week gerust 8,5uren verlichten, de week daarop 9uren ...
zo tot je de 10uren hebt bereikt.

Je zal wel meer werk hebben aan onderhoudt :D

Als je merkt dat je co2 concentratie elke keer na de verlichting te verlengen daalt, moet je er wel voor zorgen dat je meer gaat gaan doseren.
Liever al wat meer co2 doseren voor je de verlichting langer laat branden. Op die manier is de kans op tekorten nog kleiner.
Avatar gebruiker
Matt1118
Moderator
 
Berichten: 2556
Geregistreerd: wo sep 04, 2013 9:20 pm
Aquarium type: 80x45x45 scape
Woonplaats: Lochristi

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor Matt1118 » di dec 30, 2014 7:40 pm

pietergoris schreef:Ik heb een JBL continu test maar die staat momenteel nog altijd op donkerblauw. Hoewel ik al enkele uren 15 bellen per minuut toevoeg.


Hou er ook rekening mee dat op zo'n test 1-2 uur vertraging zit.

Greetz
Avatar gebruiker
Matt1118
Moderator
 
Berichten: 2556
Geregistreerd: wo sep 04, 2013 9:20 pm
Aquarium type: 80x45x45 scape
Woonplaats: Lochristi

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor pietergoris » di dec 30, 2014 9:05 pm

Zit momenteel op 30 bellen per minuut in de bellen teller.
De CO2 test kleurt nog niet groener en men PH zakt ook nog niet. Zal toch maar even geduld hebben en morgen pas bellen bijgeven.

Als er af en toe bovenaan een klein belletje uitkomt lost de CO2 niet voldoende op?
De bellen worden wel kleiner, ze halveren op zen minst van grootte maar lijken soms boven eruit te komen.

Kan dit kwaad of staat er dan iets mis?

Tnx.
pietergoris
Regular
 
Berichten: 159
Geregistreerd: do sep 04, 2014 10:35 pm
Aquarium type: Juwel Rio 240 met JBL CristalProfi e1901
Woonplaats: Alken

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor Matt1118 » di dec 30, 2014 9:32 pm

Is niet abnormaal. Kan je de diffusor nog vergroten? eventueel zo'n extra stuk op monteren?
Daarom is een externe reactor een betere oplossing de co2 zit dan gevangen en lost zo goed als volledig op.

Greetz
Avatar gebruiker
Matt1118
Moderator
 
Berichten: 2556
Geregistreerd: wo sep 04, 2013 9:20 pm
Aquarium type: 80x45x45 scape
Woonplaats: Lochristi

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor pietergoris » di dec 30, 2014 9:39 pm

Helaas niet. Heb de 3 stukken gebruikt en is nu al ik dacht 27cm. Wat op zich al vrij groot is niet?
Misschien kan ik dat nog wel toevoegen? Ik bedoel een externe reactor. Of is dat iets speciaals?
pietergoris
Regular
 
Berichten: 159
Geregistreerd: do sep 04, 2014 10:35 pm
Aquarium type: Juwel Rio 240 met JBL CristalProfi e1901
Woonplaats: Alken

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor pietergoris » di dec 30, 2014 9:49 pm

Mijn KH is nu deze avond 7 i.p.v. 5 deze ochtend.
Is dit door toevoeging van de CO2 Matt?
pietergoris
Regular
 
Berichten: 159
Geregistreerd: do sep 04, 2014 10:35 pm
Aquarium type: Juwel Rio 240 met JBL CristalProfi e1901
Woonplaats: Alken

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor Matt1118 » wo dec 31, 2014 12:38 am

Neen heeft geen invloed. Mss de eerste keer u cuvette niet goed gespoeld?
Test anders eens met 10ml, het aantal druppels dan delen voor 2 en je hebt terug je resultaat.

Een externe reactor vervangt dan jou interne.
Je moet maar eens zoeken op google, dan zie je wat ik bedoel :-)

Greetz
Avatar gebruiker
Matt1118
Moderator
 
Berichten: 2556
Geregistreerd: wo sep 04, 2013 9:20 pm
Aquarium type: 80x45x45 scape
Woonplaats: Lochristi

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor pietergoris » wo dec 31, 2014 9:57 am

Zal sewwes nog eens een metingske doen. Zou kunnen hoewel ik altijd goed spoel.
Zit nu op 30 bellen per minuut in de bellen teller maar mijn permanent-test is nog altijd zo blauw als een smurf :mrgreen:

Blijkbaar zijn die tabellen toch ook niet de exacte wetenschap.

Heb het opgezocht op internet maar is blijkbaar een prijzige aanschaf. Ga eerst paar weken de kat uit de boom kijken. Als de planten nu NOG niet groeien laat ik eens iemand tot hier komen. Kijken wat ik mis doe :p.
pietergoris
Regular
 
Berichten: 159
Geregistreerd: do sep 04, 2014 10:35 pm
Aquarium type: Juwel Rio 240 met JBL CristalProfi e1901
Woonplaats: Alken

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor Matt1118 » wo dec 31, 2014 12:43 pm

Bij 200l zal je al vlug aan 60bpm zitten. Waarschijnlijk nog meer.
Maar kweet niet of je diffusor dat zal aankunnen.

Greetz
Avatar gebruiker
Matt1118
Moderator
 
Berichten: 2556
Geregistreerd: wo sep 04, 2013 9:20 pm
Aquarium type: 80x45x45 scape
Woonplaats: Lochristi

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor pietergoris » wo dec 31, 2014 1:59 pm

En op 120 liter? Want het is een Lido 120 hé waar de plantjes in staan.
Ik zit nu aan 40 bellen (een viertal uren) maar het blijft donkerblauw.

Tot hoeveel kan je eigenlijk gaan alvorens vissen in de problemen komen?
Want volgens verschillende bronnen hier zou ik op 25-35bpm moeten zitten. Terwijl anderen claimen 60bpm op 60 liter te zetten.
pietergoris
Regular
 
Berichten: 159
Geregistreerd: do sep 04, 2014 10:35 pm
Aquarium type: Juwel Rio 240 met JBL CristalProfi e1901
Woonplaats: Alken

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor Matt1118 » wo dec 31, 2014 2:27 pm

Is allemaal verschillend en hangt af aan veel factoren.
Onmogelijk te zeggen op voorhand.

Zitten er al vissen in?
Zo niet maakt het eigenlijk niet veel uit. Zet die dan maar eens op 60 of 80 bpm.
Vanaf 35mg/L moet je wel beginnen op letten voor vissen.
Avatar gebruiker
Matt1118
Moderator
 
Berichten: 2556
Geregistreerd: wo sep 04, 2013 9:20 pm
Aquarium type: 80x45x45 scape
Woonplaats: Lochristi

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor pietergoris » wo dec 31, 2014 3:43 pm

Zit nog geen vis in. Maar bedoel maar. Stel dat ik op 80bpm zet, en als er vis in komt gaat die boven drijven. Dan weet ik al dat 80bpm niet mogelijk is :p.
pietergoris
Regular
 
Berichten: 159
Geregistreerd: do sep 04, 2014 10:35 pm
Aquarium type: Juwel Rio 240 met JBL CristalProfi e1901
Woonplaats: Alken

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor Matt1118 » wo dec 31, 2014 4:10 pm

Je kan die nu op 80bpm zetten en zien hoe de checken kleurt :-)
Als die naar het gele toe gaat zal je inderdaad moeten minderen. Maar nu kan je nog experimenteren, eens er vis in zit wordt het gevaarlijker :-)
Avatar gebruiker
Matt1118
Moderator
 
Berichten: 2556
Geregistreerd: wo sep 04, 2013 9:20 pm
Aquarium type: 80x45x45 scape
Woonplaats: Lochristi

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor pietergoris » wo dec 31, 2014 9:33 pm

Staat nu op 80bpm. Ben eens benieuwd. Als hij nu nog niet kleurt dan snap ik er niets meer van.
Zie wel dat er nu overal precies zuurstof belletjes tegen kleven en mijn plantjes beginnen te 'bruisen'. Is dat een goed teken?

Mijn huidige waterwaarden net gemeten:

24°C
7 KH
7 PH
7 GH
<0,05 NH4
0,3 NO2 (mijn piek is precies gekomen, ofwel teveel visseneten toegevoegd)
10 O2
10 NO3
0,2 PO4
3,0 SIO2
pietergoris
Regular
 
Berichten: 159
Geregistreerd: do sep 04, 2014 10:35 pm
Aquarium type: Juwel Rio 240 met JBL CristalProfi e1901
Woonplaats: Alken

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor pietergoris » wo dec 31, 2014 11:19 pm

Kijk hier eens naar Matt. Ik denk dat we groen zitten :mrgreen:

https://www.dropbox.com/s/7uv3wjdsychuuvj/IMG_20141231_220142.jpg?dl=0

Ik vind de testen toch maar moeilijk af te lezen hoor. Ik wil graag geloven dat dit de correcte tint van groen is, maar het lijkt nog steeds niet op de geprinte indicator labels die erbij zitten.
Ik had straks een waterverversing gedaan omdat mijn nitriet te hoog zat voor vissen toe te voegen. Nitrietpiek ofwel teveel visvoer toegevoegd. Wel raar dat ik nu overal precies zo zuurstof belletjes aan kleven heb.
Of is dit gewoon een teken dat de CO2 nu voldoende hoog is?

Alvast bedankt.
pietergoris
Regular
 
Berichten: 159
Geregistreerd: do sep 04, 2014 10:35 pm
Aquarium type: Juwel Rio 240 met JBL CristalProfi e1901
Woonplaats: Alken

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor Matt1118 » do jan 01, 2015 12:43 am

Als je echt lucht bellen op de bladeren van planten ziet zijn je planten aan het assimileren.
Dat is het teken dat er geen zuurstof meer kan worden opgelost in het water en er zich onmiddelijk belletjes gaan vormen.

Zorg zeker voor voldoende plantenvoeding!!!
Hou je fosfaat en nitraat in de gaten.

Greetz
Avatar gebruiker
Matt1118
Moderator
 
Berichten: 2556
Geregistreerd: wo sep 04, 2013 9:20 pm
Aquarium type: 80x45x45 scape
Woonplaats: Lochristi

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor pietergoris » do jan 01, 2015 4:23 pm

Matt1118 schreef:Als je echt lucht bellen op de bladeren van planten ziet zijn je planten aan het assimileren.
Dat is het teken dat er geen zuurstof meer kan worden opgelost in het water en er zich onmiddelijk belletjes gaan vormen.


Maar ook dat ze optimaal aan het groeien zijn correct?
Nu zijn de belletjes alweer verdwenen. Het was echt na een waterwissel dat er overal zuurstofbellen aan kleefden. Vooral op de planten.

Nog eens bedankt voor alle nuttige tips en uitleg :mrgreen:
pietergoris
Regular
 
Berichten: 159
Geregistreerd: do sep 04, 2014 10:35 pm
Aquarium type: Juwel Rio 240 met JBL CristalProfi e1901
Woonplaats: Alken

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor Matt1118 » do jan 01, 2015 8:56 pm

Kan zijn door het verversen dat er meer zuurstof in je water zit.

Ja ook omdat ze goed aan het groeien zijn, maar als er op die moment tekorten zijn kan dat meer kwaad doen ook...
Avatar gebruiker
Matt1118
Moderator
 
Berichten: 2556
Geregistreerd: wo sep 04, 2013 9:20 pm
Aquarium type: 80x45x45 scape
Woonplaats: Lochristi

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor pietergoris » vr jan 02, 2015 9:11 pm

De CO2 permanent test kleurt nu echt netjes groen.
Doe nu CO2 uurtje vroeger aan.
8 uurtjes licht.
En CO2 uurtje vroeger uit.

Geeft om de andere dag Profito, en om de andere dag Fosfo in combinatie met Nitro.
Ben eens benieuwd of ik algen ga krijgen door tekorten.
pietergoris
Regular
 
Berichten: 159
Geregistreerd: do sep 04, 2014 10:35 pm
Aquarium type: Juwel Rio 240 met JBL CristalProfi e1901
Woonplaats: Alken

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor Matt1118 » za jan 03, 2015 9:48 am

Zorg voor goede stroming en voldoende voeding, dan gaat dat zeker goed komen :-)
Avatar gebruiker
Matt1118
Moderator
 
Berichten: 2556
Geregistreerd: wo sep 04, 2013 9:20 pm
Aquarium type: 80x45x45 scape
Woonplaats: Lochristi

Re: Nieuwe CO2 installatie

Berichtdoor pietergoris » za jan 03, 2015 9:54 am

Heb een stromingspompje besteld. Hopelijk heb ik het maandag.
pietergoris
Regular
 
Berichten: 159
Geregistreerd: do sep 04, 2014 10:35 pm
Aquarium type: Juwel Rio 240 met JBL CristalProfi e1901
Woonplaats: Alken


Keer terug naar Plantenvoeding

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast